Waarom is vette vis zo gezond en welke gezondheidsvoordelen heeft het?

Regelmatig vis eten is enorm gezond, vis bevat namelijk volop belangrijke voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Het advies geldt daarom ook: eet ten minste 1 keer per week vis, en het liefste vette vis.

Waarom is vette vis gezond?

Vis bevat, zoals eerder gezegd, volop belangrijke voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft voor een goede ontwikkeling van de spieren en voor tal van andere processen. Ook beschermen de omega 3 vetzuren in vis tegen hart- en vaatziekten. Vis bevat dezelfde voedingsstoffen als schelp- en schaaldieren, namelijk:

  • Eiwitten (de meeste vis bevat gemiddeld 20% eiwitten)
  • De mineralen jodium, fosfaat en selenium
  • Vitamine A, B2, B6, B12 en D
  • Omega 3 vetzuren

Klik hier om meer te lezen over omega 3 vetzuren en waarom het nu belangrijker dan ooit is om een juiste balans tussen omega 3 en omega 6 te creëren.

Gezondheidsvoordelen vette vis

Al deze verschillende vetzuren, vitamines, mineralen en eiwitten brengen veel gezondheidsvoordelen met zich mee, hieronder hebben wij een aantal van deze voordelen benoemd.

Schildklier:
Vette vis bevat de mineralen Jodium en Seleen, dit zijn 2 mineralen die essentieel zijn voor de productie van het schildklierhormoon en deze ondersteunen een normale werking van de schildklier.

Spieren:
Vis bevat eiwitten welke essentieel zijn voor de opbouw van de spieren, maar ook vitamine D, een vitamine die een normale spierwerking ondersteunt.

Hart:
Omega 3 vetzuren dragen bij aan een normale werking van het hart, maar deze vetzuren beschermen het lichaam ook tegen hart- en vaatziekten. Voor een goede werking van het hart is het essentieel om de verhouding tussen omega 3 en omega 6 optimaal te houden, dit kan gerealiseerd worden door ten minste 1 keer per week vette vis te eten. Lees hier meer over deze verhouding.

Psychologische functie:
Vitamine B6 en B12 dragen bij aan de leerprestaties en deze vitamines zijn goed voor het geheugen en het concentratievermogen.

Waarom liever vette vis?

Vette vis bevat over het algemeen de grootste hoeveelheid Omega 3 per 100 gram. Vis wordt onderverdeeld bij ”vette vis” wanneer deze meer dan 5% vet bevat. Een aantal vissoorten welke hier onderverdeeld kunnen worden zijn:

  • Haring
  • Makreel
  • Paling
  • Sprot
  • Zalm
  • Sardines

Als je een minder grote liefhebber van vis bent, maar toch graag voldoende omega 3 uit vis binnen wil krijgen dan zou Alaskakoolvis een goed alternatief kunnen zijn. Het witte tot lichtroze vlees is bijzonder mals en mild. Dat maakt de magere vissoort zeer toegankelijk als  ‘gezonde voeding optie’. Alaska koolvis is rijk aan eiwitten, vitaminen, mineralen, jodium en omega-3 vetzuren.

Omega-3 en -6 balans herstellen zonder vis te eten

In het geval dat iemand geen vis lust of simpelweg niet genoeg vis kan consumeren om aan de benodigde hoeveelheid te komen. Is het mogelijk om te kiezen voor omega 3 suppletie. Belangrijk is wel om dan te letten op de vorm waarin deze omega 3 capsules aangeboden worden, er zijn verschillende manieren waarop omega 3 uit vis onttrokken kan worden.

Om sterk geconcentreerde visoliesoorten te maken, worden de vetzuren vaak omgezet in een onnatuurlijke ethylestervorm. Ethylesters (EE) bestaan uit een enkel vetzuur dat aan een enkele molecule ethanol is gebonden. Zij komen niet in de natuur voor en worden alleen door chemische synthese gemaakt. Hierbij wordt de glycerolmolecule, de ruggengraat van de triglyceride, verwijderd en worden de vrijgekomen vetzuren veresterd met ethanol (alcohol). Hoewel met ethylesters hogere doses per doseringseenheid kunnen worden bereikt, hebben zij enkele stevige nadelen.

Het lichaam kan ethylesters lang niet zo gemakkelijk verwerken als triglyceriden. Dit is logisch als je bedenkt dat ons lichaam evolutionair gezien is ingesteld op de consumptie van vetzuren uit vis en schaaldieren. In vis komen EPA en DHA alleen voor als triglyceriden. Triglyceriden worden daarom beter in het lichaam opgenomen dan ethylesters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *