Waarom is de verhouding tussen omega 3 en omega 6 zo belangrijk?

Waarom zijn omega 3 vetzuren zo belangrijk?
Ons lichaam bevat omega 3 en omega 6 vetzuren, dit zijn meervoudig onverzadigde vetzuren omdat deze veel dubbele verbindingen bevatten. Het lichaam kan deze vetzuren niet produceren, daarom moeten wij het van onze voeding binnen krijgen.
Anders dan normale vetten hebben omega 3 en 6 belangrijke rollen in het voorkomen van bloedstolling en ontstekingen. Onderzoekers geloven echter dat omega 3 en 6 niet dezelfde effecten hebben in ons lichaam, omega 3 werkt ontstekingsremmend en omega 6 ontstekingsbevorderend. (1) Ons lichaam heeft echter ook het ontstekingsbevorderende omega 6 nodig, maar om ervoor te zorgen dat dit de ontstekingsremmende effecten van omega 3 niet beperkt, is het belangrijk om een evenwicht te vinden in deze 2 vetzuren.
Verdeling omega 3 en omega 6 in huidig westers dieet
Hier begint het probleem van ons huidige dieet. Van oudsher zijn wij mensen namelijk gewend om deze omega 3 en 6 vetzuren binnen te krijgen in een range van 4:1 tot 1:4, antropologisch onderzoek heeft uitgewezen dat deze ratio tijdens de evolutie van de mens gemiddeld 1:1 was. In vergelijking met ons huidige dieet is deze verhouding nu 16:1. (2) Maar hoe komt het dan precies dat deze verhouding vetzuren zo is veranderd?
De westerse bevolking eet grote hoeveelheden verwerkte zaad- en plantaardige oliën. Sommige van deze oliën zitten vol met omega-6. De technologie om deze oliën te verwerken bestond pas zo’n 100 jaar geleden, en de mensen hebben geen tijd gehad om zich genetisch aan te passen aan de grote hoeveelheden omega-6. De hoeveelheid omega 6 vetzuren die ons lichaam heeft opgeslagen is in de afgelopen 50 jaar hierdoor verdrievoudigd. Dit is gevaarlijk omdat een hoge hoeveelheid omega-6 in celmembranen sterk wordt geassocieerd met het risico op hartaandoeningen, wat volkomen logisch is gezien hun mogelijke ontstekingsbevorderende effecten. (3)
Minder omega 6 vetzuren of juist meer omega 3 vetzuren consumeren?
Er is door de jaren heen veel discussie geweest over het naar beneden halen van de omega 6 inname of het omhoogschroeven van de omega 3 vetzuren. Echter is uit onderzoek gebleken dat het naar beneden halen van de hoeveelheid omega 6 vetzuren weer een verhoogde kans kan geven op hart- en vaatziekten. Om deze reden wordt er geadviseerd om liever meer omega 3 vetzuren te consumeren om de balans te kunnen verbeteren. (4)